Posted in Uncategorized

Տնային աշխատանք

1.Քանի բաժանարար ունի թիվը, նշիր դրանք`
15-1,3,5,15

50-1,2,5,10,25,50

23-1,23

19­-1,19

39-1,3,39

16-1,2,4,8,16

81-1, 8, 9, 81

2.Նշիր տրված թվերի բազմապատիկները/գոնե երեք հատ/:
100-100,200,300,400,500

26-26,52,78,104,130

41-41,82,123,164,205

10001-10001,20002,30003,40004,50005

20-20,40,60,80,100

75-75,150,225,300,375
3. Կարող ես նշել այնպիսի թվեր/5 հատ/, որոնք  ունենան ճիշտ երկու
/ երկուսից ոչ ավել/  բաժանարար:

2,3,5,7,11,13,17,19,23,29,31,81

4. Գրիր10-ի բոլոր բաժանարարները: 1, 2, 5, 10 
Նշիր25-ի բոլոր բաժանարարները: 1, 2, 5, 25
Նշիր այնպիսի բաժանարար, որն  հանդիսանում է և‘ 10-ի  բաժանարար, և‘ 25-ի:

50,100,200,300,400,500,600,700,800,900

5.
Գտիր 5769թիվը 100ի բաժանելիս ստացված մնացորդը(69մնացորդ)

6.Քանի՞ մետր է 2կմ  300մը:

2000կմ  300մ

Լրացուցիչ:

  Փակագծերն  այնպես դիրոր  ստացվի  ճիշտ   հավասարություն:

            34-3400:75+25=0 

34-3400:(75+25)=0 

 

Posted in Մաթեմատիկա, Uncategorized

28.02.2017թ.Պ. 24

                           Վերանայում ենք                                                                                Ինքնաստուգում2

Յերկարություն-50

Լայնություն-60

P=?

S=?

Լուծում

P=60×2+50×2=220սմ

S=50×60=3000սմ2

6. 240գ+900գ=1կգ 140գ

5. 324+102=426

3. 54089:10=4508(9մն)

123:100=1(23մն)
24:10=2(4մն)
2001:1000=2(1մն)
2567:100=256(7մն)

Posted in Մաթեմատիկա, Uncategorized

Թեմա`Բաժանարար, բազմապատիկ

624

ա)10:5=2

12:5= 2,2

15:5= 3

բ) 26:5= 5,1

30:5= 6

40:5= 8

գ) 10:10= 1

12:10= 1,2

20:10= 2

դ) 21:10= 2,1

33:10= 3,3

40:10= 4

627

Կատարիր բանավոր:

  • Ասա 30-ի բոլոր բաժանարարները:

1, 2, 3, 5, 6, 10, 15, 30

  • Որ թիվն է 18-ի ամենափոքր բաժանարարը:

1

  • Որ թիվն է 21-ի ամենամեծ բաժանարարը:

21

  • Քանի բաժանարար ունի 12-ը: Որ թվերն են դրանք:

6 բաժանարար, 1, 2, 3, 4, 6, 12

  • Ասա մի քանի թիվ, որոնք 24-ի բաժանարարներ են:

24, 48, 72, 96

629

ա) 14կգ 250գ — 3կգ 750գ =10կգ 275գ

28ց 32կգ – 4ց 90կգ = 23ց 42կգ

22տ 200կգ – 640կգ = 21տ 560կգ

բ) 18կմ 650մ – 16կմ 850մ =1կմ 800մ

15մ 25սմ – 7մ 40սմ = 7մ 85սմ

16դմ 7սմ – 8սմ = 15դմ 9սմ

Posted in Մայրենի, Uncategorized

Եղիշե Չարենց

Գիտե՞ք, որ գարուն է արդեն,
Բոլորը թափվել են փողոց.
Լսո՞ւմ եք անուշ մի զնգոց —
Գիտե՞ք, որ գարուն է արդեն։

Դյութում են շրթերը վարդե,
Սրտերը կրակ են ու բոց-
Գիտե՞ք, որ գարուն է արդեն,
Բոլորը թափվել են փողոց։

1. Ներկիր այն տողերը, որոնք հուշում են, որ  գարուն է:
2. Ի՞նչ տրամադրություն է արտահայտված բանաստեղծության մեջ:                                                               Ուրախ, զվարդ, հաճելի, սպասված:
3. Բանաստեղծությունը կարդա այնպես, որ հնչի՝ ա) տխուր, բ) հիացական, գ) վախեցած
4. Ինչպիսի՞ն կարող է լինել գարունը՝ կանաչ, թիթիզ, վառ գույներով, պայծառ, կարմիր, տաք:

5. Ինչպիսի՞ն է քո գարունը. պատմիր նրա մասին:

                                   Իմ Գարունը

Երբ գարուն է գալիս օրերը ջերմանում են:Արևը տաքացնում  է, ձյունը հալվում է: Գետերը կարկաչում են, թռչունները վերադառնում են իրենց բույնը: Ծիտիկները ծլվլում են, երգում են և թռչկոտում: Բացվում է առաջին ծաղիկը՝ձնծաղիկը:

Posted in Մաթեմատիկա, Uncategorized

Ընտրություն

1.Մաթ. խաղ`    Գուշակիր բառը:

Գտիր թաքնված բառերի տառերը (օգտվելով աղյուսակից) լուծելով այս խնդիրները`

Ա-1         է-7             Խ-13             Ճ -19                     Չ -25                        Տ-31              և-37

Բ-2        Ը-8             Ծ-14              Մ -20                     Պ -26                        Ր-32             Օ-38
Գ-3        Թ-9             Կ-15              Յ -21                      Ջ -27                       ՈՒ-33            Ֆ-39
Դ-4       Ժ-10            Հ-16               Ն -22                      Ռ -28                      Ց-34
Ե-5        Ի-11           Ձ-17                Շ- 23                      Ս-29                       Փ-35
Զ-6        Լ-12            Ղ-18               Ո -24                      Վ-30                        Ք-36

1. Գտիր այն թիվը, որն  ինքն իրենով  բազմապատկելիս կամ ինքն իրեն գումարելիս  արդյունքը չի փոխվում:2

2.Թվի ամենափոքր բաժանարարն է` 1

3.Քառակուսու պարագիծը 128 սմ է, ինչի է հավասար  կողմի երկարությունը:32

4. Գտիր այն ամենափոքր պարզ թիվը, որի թվանշանների գումարը 10  է և 5-ի                     բաժանելիս ստացվում է 2 մնացորդ:37

5.Ինչ թվանշանով կվերջանա արտահայտության արժեքը`
26x36x46- 25×35=կվերջանա 1-ով

6. Հաշվիր արտահայտության արժեքը`
2017-  5x (299+98)=32

  1. 299+98=397
  2. 5×397=1985
  3. 2017-1985=32

7.   Գտնելով օրինաչափությունը,  նշիր հաջորդ թիվը`
2, 5, 10, 17, 26, 37

Այստեղ լրացրու 7 հարցերի պատասխանները`
Բարև արև
Այժմ գտի’ր յուրաքանչյուր թվին  համապատասխանող  տառը ( վերը նշված աղյուսակից) :
Ինչ ստացվեց`Բարև արև:

 

Posted in Մաթեմատիկա, Uncategorized

22.02.2017թ. Պ. 22

Առ.1

11-1-10մն

5-1-4մն

7-1-6մն

14-1-13մն

20-1-19մն

Առ.2

25, 65, 90, 10, 35, 250, 950, 400, 550, 85:

Թվերը,որոնք բաժանվում են 5 վերջանում են զրոյ-ով կամ հինգով

614.

ա)

Անի օրեկան-8 էջ

Գիրք-118 էջ

________________________________

Քանի օրում կկարդա

Վորջին օրը քանի էջ կկարդա

Լուծում

1) 118:8=14(6մն)

                          Պատ.՝14 (վերջին օրը 6էջ)

Posted in Uncategorized

20.02.2017թ.Պ. 17

Խնդիր 569.

բ)

Լար-150մ

Բաժանել են հավասար 4 մասի

_______________________________________

Քանի մետր է ավելացել

Լուծում

150:4=37  (2մն.)

Պատ.՝(2մն.)

Խնդիր 570

ա)

խնձոր-412կգ

հավասար բաժանել են 20արկղում

______________________________________

Վերջին  արկղ-?

Միյուս արկղ-?

Լուծում

412:20=20 (12մն.)

Պատ.՝20կգ,12կգ

Հաշվիր

15×11=165

12×13=156

21×14=294

31×63=1891

2001:1000=2 (1մն.)

542:100=5 (42մն.)

4146:1000= 4(146մն.)

22000:1000=22

Տնային աշխատանք

593Ա,Բ

605Ա,Բ

606Ա,Բ

607Ա,Բ

Posted in Մաթեմատիկա, Uncategorized

16.02.2017թ. Պ.16.

Աշխատանք գրքից` 587, 588, 558, 559:
Լրացուցիչ: Համար` 562:

587.

Ա)240:10=2 (4մն)

45:10=4 (5մն)

542:100=5 (42մն)

7828:1000=7 (828մն)

Բ) 560:10=5 (60մն)

48:10=4 (8մն)

323:100=3 (23մն)

4146:1000=4 (146մն)

588.

Ա)  37:10=3 (7մն)

Ստ. 3×10+7=37

370:10=37

Ստ. 37×10=370

584:10=58 (4մն)

Ստ. 58×10+4=584

Բ) 279:100=2 (79մն)

Ստ. 2×100+79=279

380:100=3 (80մն)

Ստ. 3×100+80=380

2200:100=22

Ստ. 22×100=2200

Գ) 2579:1000=2 (579մն)

Ստ. 2×1000+579=2579

3800:1000=3 (800մն)

Ստ. 3×1000+800=3800

22000:1000=22

Ստ. 22×1000=22000

558.

Տրված թվերից ընտրիր այն թիվը, որը տեղադրելով b-ի փոխարեն՝ կստանաս հավասարություն:

                        5, 60, 10, 70, 50, 80

Ա) 300=10x10+200

4x80+80=400                                

20x5-100=0

Բ) 700=70x10+0

0=60x4-240

60=50x2-40

559.

Հաշվիր աղյուսակում նշված աշխատողների մայիս ամսվա աշխատավարձը,լրացրու աղյուսակը և պատասխանիր հարցերին:

Անվանումը

1 օրվա աշխատավարձը

Աշխատած օրերի քանակը

Ստանալիք աշխատավարձը

Կարեն

4800դրամ

22 օր

105600

Գոհար

3500դրամ

25 օր

87500

Հասմիկ

5000դրամ

20 օր

100000

 

 

Ընդամենը

293100

 

  • Ով է ստանում ամենաբարձր աշխատավարձը: -Հասմիկը

  • Ինչու է Գոհարի մայիս ամսվա աշխատավարձը ցածր Հասմիկի աշխատավարձից : Չէ որ նա 5 օր ավելի է աշխատել:-

  • Ինչու Կարենի մայիս ամսվա աշխատավարձը ավելի է, քան Հասմիկինը:

Չէ որ նրա մեկ օրվա  աշխատավարձը ցածր է Հասմիկի մեկ օրվա աշխատավարձից :- Որովհետև նա 2 օր ավելի է աշխատել:

  • Որքան է նրանց մայիս ամսվա ընդհանուր աշխատավարձը: 293100

Լրացուցի աշխատանք 562:   

1,2,3,4,5,6,10,12,20,60 թվերից ընտրիր այնպիսի երեք թիվ,որոնց արտադրյալը 120 է: Ընտրիր թվերի այդպիսի մի քանի եռյակ:

1x12x10=120

1x2x60=120

2x6x10=120